SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ SAĞLAYAN YÜKSEK PERFORMANSLI TASARIM İLE AKUSTİK ÇÖZÜMLER

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ SAĞLAYAN YÜKSEK PERFORMANSLI TASARIM İLE AKUSTİK ÇÖZÜMLER

Çevreye karşı sorumlu ve kaynakları verimli kullanan bir yapı. Yeşil ofisler, enerji açısından verimli olacak şekilde tasarlanmıştır ve genellikle geri dönüştürülmüş içerik içerir. Amaç sağlıklı bir çevre yaratmak, enerjiyi korumak ve kirliliği azaltmaktır.
Akustik performans genellikle insan merkezli tasarım tarafından göz ardı edilir. Bütünsel bir yaklaşım, “sürdürülebilir akustiğin” karmaşıklıklarında nasıl gezinileceğini gösterir.
Açık plan ofis tasarımı, daha iyi gün ışığı erişimi, daha fazla esneklik ve daha fazla işbirliği ortamı dahil olmak üzere birçok avantaj sunar. Ancak açık, ortak alanlarda iyi bir akustik performans elde etmek çok zor olabilir.
Dünya sesle dolu. Ve bir mekan deneyimimiz her zaman akustiğinden etkilenirken, özellikle zamanımızın yüzde 90’ını geçirdiğimiz binaların akustik kalitesinden etkileniyoruz. Bu binaların hepsi genellikle, işimizi, faaliyetlerimizi ve sağlığımızı bozabilecek zayıf akustiğe sahiptir.
Açık bir ofiste çalışan bir mimar, özellikle yoğun konsantrasyon gerektiren işleri ofisin nispeten sakin ve sessiz olacağını bildiği zamanlara saklamayı öğrendiğini söylüyor. “Maalesef çevrenize uyum sağlamayı öğrenmeniz gerekiyor” diyor. Fakat insanların çevrelerinin akustik koşullarına tepki olarak davranışlarını ne ölçüde değiştirmeleri beklenmelidir? Bir mekanın akustik kalitesi o kadar kötü ki, onu rahat kullanmak için gereken çaba dikkat dağıtıcı ve stresliyse, o mekanın sürdürülebilir olduğu söylenemez.
Dünyada mimarlar, hatta sürdürülebilir ve insan merkezli tasarıma odaklananlar bile, genellikle bir tasarım hedefi olarak akustik kaliteyi gözden kaçırmışlardır. Aslında, kötü akustik ortamlarla ilgili en yaygın şikayetlerden biri olmuştur. Örneğin açık ofisler, kısmen verimlilikleri ve gün ışığına ve manzaraya daha fazla erişimleri nedeniyle tasarımcılar arasında popüler olmuştur. Ancak açık ofiste çalışanlar mekan-çevre kalitesine karşı çalışan zayıf akustik performanstan da muzdariptir. Tüm bina tasarımı yaklaşımını benimseyen proje ekipleri, akustik performansı diğer sürdürülebilirlik hedefleriyle tam olarak entegre ederek akustik sorunları ele alabilir.
Ofisler artık daha sessiz olacak!
“Açık ofis ortamlarında çalışmayı zorlaştıran ses, gürültü problemleri çıkış noktamız. Ofislerdeki gürültüyü kontrol etme çağımızın en önemli konularından biri haline geldi. Akustik ürün çözümleri ile ortam akustiğini sağlamak veya rahatsız edici seslere engel olmak mümkün.” diyen Fales Akustik Çözümler Marka Yöneticisi Gülden Şenolan, “Biz açık ofislerde en büyük sorunun akustik problemi olduğunu görüp bu sorunları ortadan kaldırmak için keçe malzeme kullanarak akustik ürünler tasarlamaya ve üretmeye başladık. Akustik konusunun profesyonel olarak ele alınması gerekliliği artık kurumlar tarafından da kabul gördü. Kurumlar, kuruluşlar, hastaneler, AVM’ler ve sayısız sektörde ofisler ‘Hacim akustiği’ ürünleri ile tanışıyor.” şeklinde konuşuyor.
Fales, hacim akustiği ürünleri ile hem ses düzenini dengeliyor hem de kişisel alanların oluşturulmasına yardımcı oluyor. Ürünler hakkında bilgi veren Şenolan şöyle devam etti: “Hem kullanışlı hem de renkli koleksiyonuyla birçok seçenek sunuyoruz. 20 farklı formda, 17 renkte üretilen ürünlerimiz ile tavan, duvar ve masa arası seperasyon seçenekleri ile alanlarda akustik ses düzenini dengeleyerek, yankı ve gürültüden uzak sessiz bir çalışma ortamı oluşturuyoruz. Akustik bölmeler gibi ses emici malzemeler odaların sessizleşmesine yardımcı oluyor. Çalışma alanlarında kişisel alan yaratmak adına masa arası seperasyon ürünlerimiz mevcut. Tavan ve duvarda kullanılan ürünlerimiz ile alanlarınızda akustik ses düzenini sağlamak mümkün. Markamızın Mesh isimli akustik perdesi de açık ofislerde departmanları bölmeye ve özel alanlar oluşturmaya katkı sağlıyor. Mesh, akustik anlamda ses yutuculuğu çok yüksek bir ürün. Yüzde yüz PET, keçe içeren bu ürün tasarımı itibariyle bir perde olarak değerlendirilebilir. Konumlandırıldığı alanda üstün ses yutum katsayısı ile akustiği, dekorasyonda ise dinamizmi sağlıyor.”
ÇEVRE DOSTU MALZEMELERDEN ÜRETİLİYOR
Her alanda çevre dostu ürünler kullanmak artık çok daha önemli hale geldi. Bu konuya hassasiyetle yaklaştıklarını dile getiren Gülden Şenolan “Gezegeni korumak, güzel bir iş yeri tasarlamak kadar önemlidir. Bu nedenle karbon nötr olan, çevreye duyarlı bir üretici olarak bizim için de sürdürülebilirlik ön planda. Pandemi bir istisna olsa da çoğu kişi en fazla saatini işte harcıyor. Sürdürülebilir bir ofis ve çalışma ortamı sağlamak çalışanların gelişmesi için doğru alanı sunmak demek. Malzemelerin çevresel etkisi, çalışanlar, işverenler ve tasarımcılar için giderek daha önemli hale geliyor. Bu yüzden ürünlerimiz hem gezegen hem de akustik için geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılarak hayat buldu.”



Open chat